Wat is het verschil tussen de Huawei P serie en de Lite varianten?

Huawei is in de laatste jaren een steeds groter deel uit gaan maken van het aanbod aan mobiele toestellen. Zowel bij GSM Topdeal als bij andere aanbieders is het merk niet meer weg te denken.
Het populairst is de P serie, waarmee het bedrijf zeer succesvol is geworden en in rap tempo bijna even populair is geworden als concurrenten Samsung en Apple. De “lite” serie is, zoals de naam al doet vermoeden, een serie minder geavanceerde toestellen die uitgebracht worden als goedkoper alternatief voor de hoofdmodellen. Het verschil in prijs met de paradepaardjes van Huawei kan oplopen tot meer dan €200,-
Het grote prijsverschil impliceert dat de Lite toestellen ook veel minder goed zijn. Echter, is het verschil echt niet evenredig, waardoor je bij een Lite toestel toch meer waar voor je geld krijgt. We vergelijken de laatste 3 Lite modellen met hun grote broers.

P9 vs. P9 Lite

Beide toestellen hebben dezelfde basisfuncties. Je kan er in principe hetzelfde mee, zoals foto’s maken, contactloos betalen of media afspelen. Ze hebben beide dezelfde schermgrootte en resolutie en in eerste instantie zal je geen groot verschil merken.

Het eerste voelbare verschil is dat de behuizing van de toestellen van een ander materiaal is gemaakt. Daar waar de P9 een metalen body heeft is die van de Lite van plastic. Het tweede grote verschil zit in de camera. De P9 heeft een dubbele camera die in samenwerking met Leica is ontwikkeld. De tweede camera zorgt voor meer contrast en meer diepte.
Het niet zichtbare verschil zit in de snelheid van de processor en de opslagruimte. De P9 kan meer bestanden opslaan en rekent iets sneller dan zijn kleine broertje.

P8 vs P8 lite 2017

Het vergelijken van de P8 met de P8 Lite 2017 is mogelijk niet geheel eerlijk. De 2017 versie is namelijk de 2e variant van de P8 Lite die Huawei heeft geproduceerd. Deze is zelfs na de P9 gelanceerd. Hierdoor is deze “lite” versie een vreemde eend in de bijt. Hij is op punten als processorsnelheid zelfs beter dan de P8. Om het geheel extra verwarrend te maken is het uiterlijk ook nog eens heel anders. De P8 heeft een metalen body terwijl de P8 Lite 2017 een glazen behuizing en de Lite heeft als enige van de twee een vingerafdruksensor.

P10 vs. P10 lite

Net als het verschil tussen de p9 en zijn Lite versie zijn de verschillen in gebruik van deze P10 versies niet enorm. De P10 heeft misschien een iets scherper beeldscherm en een wat snellere processor, maar daar merk je bij dagelijks gebruik niet heel veel van. Wel heeft de P10 dubbel zoveel opslagruimte voor foto’s, muziek en apps en heeft deze grote broer ook de speciale dubbele camera.

Conclusie

Over het algemeen is het dus prima om een Lite versie te nemen wanneer je geen spetterende foto’s nodig hebt, of hele zware apps zoals 3d games wil draaien. In het dagelijks gebruik vind je niet heel veel verschillen. De uitzondering is de P8. De “normale” versie is ondertussen wel redelijk gedateerd. De P8 Lite 2017 is in vergelijking een veel beter toestel.