Kinderen, hun mobiele telefoon en de kosten die daar aan hangen

Kinderen speelde vroeger lekker buiten, werden vies en braken hier een daar een pols door uit een boom te vallen. Tegenwoordig spelen ze vaker spelletjes op hun smartphone en appen ze met grote vriendengroepen via Snapchat en andere social apps. Een dure hobby voor de ouders, in ieder geval duurder dan bomen klimmen. Maar wie betaalt dit allemaal?

Uit dit onderzoek blijkt dat vooral de ouders opdraaien voor de kosten van de telefoon en het gebruik hiervan. Maar liefst 3-kwart van de Nederlandse de ouders betaalt voor het smartphonegebruik van hun kleinste vrienden.

Gemiddeld is dat een uitgave van ongeveer €12,50 per maand. Per jaar dus zo’n € 150.00, en dan hebben we het nog niet over de “foutjes” met het buiten de bundel bellen, hier en daar een appje gekocht door sms-diensten..

12% van de Nederlandse kinderen betaalt de kosten van het gebruik zelf en 13% deelt samen met de ouders de kosten van hun mobiele telefoon.

 

Wat kun je doen?

Je wilt je kind niet teveel beperken, en je wilt natuurlijk al helemaal niet dat jouw kind de minste MB’s heeft te verstoken op school. Teveel is nooit goed, en je wilt niet beticht worden van verwennen, dus hoe kies je een abonnement voor de mobiele telefoon van je kind, zonder dat het uit de hand loopt?

Om te zorgen dat de smartphone van je kind niet onnodig duur wordt, is het belangijk om het verbruik te weten. Dit kan vaak door een relatief klein abonnement te bestellen, en de eerste maanden te kijken hoeveel er gebruikt wordt. Bijvoorbeeld de Sim Only abonnementen van T-Mobile en Ben zijn hier heel geschikt voor. Ben heeft een abonnement zonder contractstermijn en T-Mobile heeft een mobiel abonnement waarbij je niet over je datalimiet kan gaan.